33-STE JUPILER PLUYM INDOOR SOCCER TOERNOOI IN VLIEGENDE VAART

ZEEUWS-VLAANDEREN EEN WEEK IN DE BAN VAN VOETBALSPEKTAKEL

33 Jaar indoor soccer! Het gros van de deelnemers (voetballers) was nog niet geboren toen in 1985 het indoor zaalvoetbalevenement het levenslicht zag in Sas van Gent. Het was voor de voetballiefhebbers genieten van dit nieuwe voetbalspektakel rond de jaarwisseling, dat oorspronkelijk was opgezet voor Zeeuws-Vlaamse amateurclubs. Het trok op hoogtijdagen duizend toeschouwers met aan het eind een verbroederingsfeest in De Vlaanderenhal.
Die recordaantallen worden niet meer gehaald. Het had ook een keerzijde, want door de strengere veiligheidseisen moest het soccer evenement in 2006 verhuizen naar Terneuzen. Bovendien voldeed de accommodatie van het Vlaanderencomplex niet meer aan de eisen des tijds.
De sporthal Vliegende Vaart is al jaren de vertrouwde locatie.

De organisatie merkt, gezien de vele reacties via social media, dat het soccer (gelukkig) nog leeft. Alleen constateren we de laatste jaren een terugloop in het aanmeldingen van de clubs. Vorig jaar bereikte het een dieptepunt met zeventien clubs. We hoopten deze keer op twintig ploegen, maar het zijn er uiteindelijk achttien geworden. Positief is dat er weer clubs zich na een afwezigheid hebben aangemeld.
Daartegenover voelden trouwe deelnemers als Hoek en Hontenisse zich door omstandigheden genoodzaakt om af te zeggen.

Laten we het als een incident beschouwen. Er bestaat nog altijd een harde kern, waartoe inmiddels al jaren RCS en Walcheren als de clubs buiten Zeeuws-Vlaanderen behoren. Wie volgt de verrassende winnaar Breskens op? Er is gekozen voor een andere opzet in de voorronde.

De aftrap van het soccertoernooi is zaterdag 29 december met de voorronde voor de senioren. In de eerste week van januari volgen op woensdag- en donderdagavond nog twee voorronden en verder zijn er toernooien voor het bedrijven (woensdag) en de jeugd (donderdag en vrijdag). De eindronde wordt zaterdag 5 januari gehouden met de finale voor de senioren, de G-teams en twee jeugdfinales (-11 en -13 jaar). Onze dank gaat uit naar hoofdsponsor JUPILER PLUYM, overige sponsors en adverteerders, gemeente Terneuzen, scheidsrechters, deelnemers, vrijwilligers en het verzorgingsteam van Mario Tanghe. Jullie steun maakt het 33-ste soccer toernooi mogelijk. Binnen het bestuur is Bennie Lavooy gestopt.
Bennie, bedankt voor je inzet al die jaren!
Randy Lauret versterkt ons team.

Laten we er met z’n allen een mooi, sfeervol en sportief toernooi van maken. Wij hebben er zin in!
Stichtingsbestuur Soccer Zeeuws-Vlaanderen Hans Lauret, Aector Dooms, Ludwig de Bruijn, Marvin Hamelink

NIEUWE OPZET MOET HET SOCCER AANTREKKELIJKER MAKEN

OOK DE CLUBS KUNNEN PROFITEREN!

Het soccer verloor de laatste jaren wat van zijn glans, omdat het aantal deelnemers terugliep. Daardoor werd het minder spannend in de voorronde en was er te weinig competitie-element. Dus werd het tijd om de voorronde nieuw leven in te blazen.
Wat zijn de veranderingen? Er is een poule met vier geplaatste clubs: vier groepshoofden die over de vier poules op de finaledag worden verdeeld. Dat is op zich niets nieuws, want in het verleden hebben we al met geplaatste ploegen gewerkt. Met dit verschil: deze ploegen hoefden geen voorronde te spelen. Dat kon, omdat men meestal verzekerd was van genoeg (23, 24) deelnemers. Nu moeten de geplaatste clubs in de voorronde strijden om de eerste plaats, die op zijn beurt recht geeft op een gemakkelijke poule op de finaledag.
Dus: hoe hoger de plaats in de voorronde des te beter de vooruitzichten in de eindronde.

Dit geldt in principe ook voor de overige veertien ploegen, waarvan er overigens twee moeten afvallen. Voor de twaalf ploegen, die zich plaatsen voor de eindronde, kan de klassering belangrijk zijn. Wordt men bijvoorbeeld de beste nr 1 van de twee poules, verdeeld over zeven teams, dan krijg je als bonus een gemakkelijker schema. Met de sterkere ploegen in één poule, geplaatst op basis van resultaten in de voorgaande edities en in mindere mate het niveau waarop men in het amateurvoetbal uitkomt, worden forse uitslagen tegen de kleinere clubs voorkomen.
Verder is er bewust gekozen voor twee poules van zeven ploegen.

Met zes tegenstanders in een poule is het niet alleen qua aantal aantrekkelijker, maar men is ook niet zomaar uitgeschakeld. De nieuwe opzet moet voor meer competitie zorgen, want er valt genoeg te halen. Het verhoogt verder de amusementswaarde. Zijn de ervaringen positief, dan is het systeem voor herhaling vatbaar. Ik realiseer me dat theorie niet de praktijk is, maar ik ben benieuwd,

Aector Dooms